Kravany znovu ožívajú

- 22. 05. 2018 -

Keď sme sem prvý krát prišli na obhliadku, pamätám si, že jediné na čo som myslela bol chlad a ticho. Bola ešte zima a v celej budove sa už mesiace nekúrilo, výroba stála. Prechádzajúc priestormi sa vo mne postupne rozvíjali pocity fascinácie z technológie, vzoriek a faktu, že sa nachádzame v slávnom Jablčne. Bolo tam však aj ticho, nie také, ktoré Vás napĺňa pokojom, skôr pripomínalo smútok, opustenosť.
Myslím, že sme sa rozhodli takmer hneď a nie preto, že podobné ponuky človeka stretávajú tak raz za život. Najmä preto, že by bola veľká škoda nevyužívať všetkú tú profi technológiu a zároveň nikto z nás nechcel, aby Jablčnu naozaj odzvonilo. Produkty sú naozaj ikonické a to hlavne vďaka svojej poctivosti a originalite.
Je sobota večer, takmer o 4 mesiace neskôr a ja som opäť tu. Súčasné pocity sú neporovnateľné s tými úvodnými. Už po niekoľký krát v živote si pripomínam, aké kľúčové je mať okolo seba tých správnych ľudí. Našli sme tím, pre ktorý je táto práca zároveň aj potešením. Môžeme sa ale spoľahnúť aj na ich profesionalitu a odbornosť. Viem, že prednedávnom všetci traja uzavreli, že Kravany sú jednoznačne zážitkovým miestom.
A tak ho začínam vnímať aj ja. Je priam magické, so svojimi tajomstvami a rozmanitosťou. Znova začína naberať dušu. A tak tu namiesto osvedčených promo fráz spomeniem už len jedno. Teším sa na všetko čo nás tu čaká a budem rada ak budete s nami pri tom.
KK

Zoznámte sa, toto je nové Jablčnô

- 11. 08. 2016 -
Predstavte si aspoň pol roka vymýšľania, skúšania a testovania, k tomu jablkovú šťavu, chinín, dobre zamiešajte a máte nový nápoj. Opäť sme ho však pomenovali svojsky a to Tonyk s tvrdým Y. Lebo píš ako počuješ.

Možno sa naskytne otázka prečo práve Tonyk, ale Jablčnô nikdy nemalo byť len o sajderi, ale o chutnom pití z jabĺk a zmene ktorú sme chceli priniesť do sveta nápojov na Slovensku. 

A aj tento náš Tonyk je v niečom prvý aj iný ako ostatné. V prvom rade je jablkový. Má príjemnú kvetinovú arómu a jablko v kombinácii s chinínom priam až citrusovú chuť. Je bez pridaného cukru, nie presladený ale správne horký. A pripravili sme ho čierny, aby ste ho nikdy medzi tonikmi neprehliadli.

Sme preto nesmierne radi, že vám ho môžeme konečne predstaviť. Zoznámte sa, toto je prvý slovenský jablkový Tonyk. 



O tom, ako sme sa zabývali v Kravanoch nad Dunajom

- 29. 03. 2016 -
Do Kravian nad Dunajom sme sa presťahovali, aby sme boli bližšie pri jabloňových sadoch a tak vždy vyrábali z tej najčerstvejšej jablkovej šťavy.

Po príchode sme však ešte nevedeli kde presne vznikne naša nová Jablčnô sajderia. Či začneme stavať na zelenej lúke, ktorých je tu kopec, či sa k niekomu prisťahujeme, niečo kúpime, alebo opravíme.

Len náhodou sme natrafili na budovu, ktorá bola kedysi medovináreň a slúžila potravinárskej výrobe. Aj keď bola už v ošarpanom stave a plná haraburdia, bolo to ideálne riešenie. A tak sme ju kúpili a nasťahovali sa do nej. Bola potrebná rozsiahla rekonštrukcia, mnoho vecí vymeniť, opraviť a taktiež to najhlavnejšie, a to priniesť kvasné tanky aj plničku. Trvalo to niekoľko mesiacov, ale našťastie už je všetko tip-top a môže sa vyrábať. A tak sme si chceli zaspomínať a dali sme dokopy pár fotiek.

Pozerajte.

Koľko ľudí, toľkým chutí!

- 28. 08. 2015 -
Sme radi, že náš sajder chutí takmer všetkým a to veru aj profesionálom. Peter Handzuš, okrem toho, že je náš kamarát a jeden z tých najlepších somelierov na Slovensku, nám od začiatku pomáhal a radil s vylaďovaním chutí. A dali sme si poradiť. Pretože máme ambíciu sa stále pre vás zlepšovať, sme ho nedávno opäť poprosili o odborné posúdenie. A tu je:

,,Sajder Jablčnô - príťažlivá farba zlatožltozelená, perlenie vyhovujúce, vôňa jemná čistá nevtieravá, po ovocí a kvetoch, vcelku dlhotrvajúca, dlho zostáva aj v pohári po jeho vyprázdnení, chuť guľatá a krehká, ovocná linka je zreteľná, prechádza do pekných jablčných trieslovín, zaujímavé pitie, stredne plné aj keď trochu krátke, napriek tomu pôsobí harmonicky, osviežujúco a veľmi uhladene.

Technologicky veľmi dobre zvládnutý produkt, nemám žiadne profesionálne výhrady. Teraz je na vás, aby ste tento fajn produkt vyšperkovali. Pohral by som sa s obsahom kyselín a sýtením (som vysadený na jemnejšie perlenie, ale veď viete, to je zvyk, ktorý si nesiem zo šumivých vín).“

Peter Handzuš.



A nám už ostáva na záver len poďakovať Petrovi, aj všetkým, ktorým náš sajder Jablčnô chutí.

Za Jablčnô podpísaný Michal Slovák

Jablčnô, o Jablčnom, s Jablčným…

- 23. 03. 2015 -
Je už dobre známe, že sme pre vás začali ako prví vyrábať slovenský cider, ktorý sme si nazvali po slovensky, po našom, sajder. Práve preto, lebo v čase, keď sme začínali s jeho výrobou, neexistovali ani právne predpisy, či slovo v slovenskom jazyku, ktoré by o ňom hovorili. Tento názov používame a budeme používať ako jediní na Slovensku, preto sme poprosili Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra, aby nám čierne na bielom potvrdil, ako sa slová ako Jablčnô, sajder, ale aj cider, skloňujú. A takto znie ich odpoveď:

Pri názve jablkového nápoja cider sav Slovníku cudzích slov (2005), ktorý je sprístupnený v elektronickej verzii na stránke Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV slovniky.juls.savba.sk, uvádza skloňovanie so zachovávaním samohlásky e. Podľa slovníka sa neživotné podstatné meno mužského rodu cider, ktoré sa prevzalo z francúzštiny,skloňuje podľa vzoru dub, iba v lokáli jednotného čísla má príponu -i – v cideri (teda nie -e ako v dube). Takto Vám odporúčame skloňovať aj názov sajder, ktorý má rovnaké zakončenie ako podstatné meno cider. V jednotnom čísle má mať tieto tvary: N sajder, G (bez) sajdera (alebo aj sajderu), D (k) sajderu, A (dám si) sajder, L o sajderi, I so sajderom, v množnom čísle N sajdery, G (bez) sajderov, D (k) sajderom, A (kúp)  sajdery, L o sajderoch, I so sajdermi. Takto sa skloňujú aj mnohé novšie prevzatia zakončené na -er ako server, skener, baner. Niektoré neživotné podstatné mená mužského rodu cudzieho pôvodu zakončené na -er sa však v slovenčine skloňujú s vynechávaním samohlásky e (napr. sveter, meter, tender, cylinder) a pri niektorých sa v slovníkoch uvádzajú obe možnosti skloňovania (napr. fíčer – fíčera aj fíčra, charter – chartera aj chartra, ploter – plotra aj plotera, bunker ­– bunkra aj bunkera). Tak ani pri slove sajder nemožnovylúčiť ani skloňovanie s vynechávaním samohlásky e. V takom prípade by sa však podstatné meno sajder skloňovalo pravidelne podľa vzoru stroj a v jednotlivých pádoch by malo tieto tvary: N sajder, G sajdra, D sajdru, A sajder, L o sajdri, I so sajdrom; v množnom čísle N sajdre, G sajdrov, D sajdrom, A sajdre, L o sajdroch, I so sajdrami. Od spôsobu skloňovania závisí aj tvar vzťahového prídavného mena sajderový (so zachovávaním e) alebo sajdrový (s vynechaním e).

Názov firmy Jablčnôje podstatné meno, ktoré má tvar (nárečového) prídavného mena a skloňuje sa ako prídavné meno podľa vzoru pekný, t. j. G z Jablčného, D Jablčnému, A Jablčnô, L o Jablčnom, I s Jablčným. Ak chcete v texte zachovať základný tvar Jablčnô, môžete sa vyhnúť skloňovaniu názvu firmy tak, že pred ním použijete všeobecné podstatné meno firma, napríklad z firmy Jablčnô, k firme Jablčnô, o firme Jablčnô.

S pozdravom

PhDr. Katarína Kálmánová

Za jazykovú poradňu JÚĽŠ SAV

Na zdraví!

- 09. 03. 2014 -
Nasadol som do drahého auta nemeckej značky, napravil si kravatu od talianskeho módneho návrhára, usmial sa na slovenskú sekretárku sediacu na sedadle spolujazdca. A potom som sa zobudil. Vo vlaku. 

Moja prvá služobná cesta nebola taká, ako som si ju vysníval, ale mala dôležité poslanie. Jablčnô ide expandovať!

Praha ma privítala v celej svojej kráse a ja hrdý na svoje poslanie som si kráčal Hlavním nádražím a niesol štrngajúcu zásielku prvého slovenského sajdru aj naším sousedům.

Petr je príma kluk a má príma kaváren. Kafemat v časti Dejvice. Je to miesto, kde vám nielen pripravia skvelú kávu, ale budete prekvapení príjemným prostredím a priateľskou atmosférou. Pre nás je to určite najobľúbenejšie miesto v Prahe a veríme, že čoskoro bude aj pre vás.

Pre Česko je to síce len malý krôčik, ale ja… ja som sa veru nachodil.

Tak na záver už len teda: ,,Na zdraví!“

Za Jablčnô podpísaný Filip Černý

Koľko lásky dáš, toľko lásky dostaneš

- 15. 12. 2013 -
Hneď na úvod, a to nie len článku ale aj blogu, sa chceme poďakovať všetkým ľuďom, čo nám dopomohli až sem. Ani sa to nezdá, ale je to už rok a to presne od 15. decembra 2012, čo vznikol na stretávke z gymnázia ten ,,bláznivý’’ nápad, vyrábať na Slovensku konečne sajder. Nikto z nás netušil ako, ani čo ho čaká, ale nezľakli sme sa a verte, že pár krát bolo treba veru veľa odvahy.

Chceme sa poďakovať, lebo občas, že vraj počuť, že ľudia sa zvyknú sťažovať, ako sú ostatní zlí a neprajní, ale my sme dostavali od vás vždy len veľa povzbudivých ohlasov.A tiež, že vraj sme národ závistlivý, ale nás ste naopak odmenili svojou priazňou a pomocou. Za tú krátku dobu ťažkých rozhodnutí, tvrdej práce, ale aj radostí, ste nám pomohli v tom vytrvať práve vy všetci, ktorým chutí Jablčnô.

Teraz nás čaká opäť namáhavá úloha. Rozširovanie výroby, investície do nových technológií, ktorými sa chcem pre vás zlepšovať a tiež akcie ako Dobrý trh (21.12.) v Starej Tržnici a Vianočný farmársky trh vo Freshmarkete (19.12 - 23.12.) kde sa opäť osobne stretneme.

Koľko lásky dáš, toľko lásky dostaneš a preto sa i naďalej budeme snažiť vám ju opätovať.

Za Jablčnô podpísaný Michal Slovák